Skip to content

‘Vooral voor de gitaartalenten’

3 mei 2007

Jasper Schoon

Baarn – Tien jaar Sena Guitar Awards, bijna even zo lang de Stichting Gitaar, alweer een volgende editie van de nationale Battle of the Schoolbands bandwedstrijd en de mogelijke realisatie van het World Guitar Centre. Alles bij elkaar genoeg reden voor een feestje. En dat organiseert de Hilverumse gitaarbouwer Robbert de Vos dan ook; zaterdag in theater De Speeldoos in Baarn.

“Ik zit zo’n dertig jaar in het vak. Bouw gitaren, heb ook een winkel en atelier en kom echt ontzettend veel gitaartalenten tegen. Voor die gasten organiseer ik de Sena Guitar Awards en de bandwedstrijd”, vertelt De Vos enthousiast. “Zo is het allemaal ontstaan. Ik ben gewoon gaan kijken of er iets te regelen viel.”

Één van de mooiste edities in de geschiedenis van de Sena Guitar Awads, organiseerde De Vos naar eigen zeggen in het Autotron in Rosmalen. “Zo’n drie jaar geleden hadden we die hele locatie tot onze beschikking. Met een ontzettend uitgebreide gitaarbeurs erbij, veel optredens en veel bevriende relaties. Alles van die dag is toen met zes camera’s voor dvd opgenomen.”

Voor de komende editie in De Speeldoos heeft de organisator de bekende gitarist Harry Sacksioni als eregast uitgenodigd. “Hij is er vanaf het prille begin bij betrokken geweest en is sinds kort de voorzitter van de Stichting Gitaar. Zaterdag zal hij een groot gedeelte van de presentatie op zich nemen. Misschien speelt hij zelfs even kort mee.”

De feestelijke dag zal volgens De Vos vooral in het teken staan van de gitaartalenten die de afgelopen tien jaar aan de Sena Guitar Awards mee hebben gedaan. “We hebben ontzettend veel talenten die goed mee kunnen komen. Het is leuk om te zien hoe sommige van die jongens een ontwikkeling doorgemaakt hebben. Dat is goed te zien tijdens de uitvoeringen.”

Behalve de verschillende gitaaroptredens is er in De Speeldoos ook een kleine gitaarbeurs ingericht. “We hebben zo’n zeven importeurs die allerlei mooie spullen gaan neerzetten. Het is geen hele grote beurs met tweedehands gitaren, maar meer de wat exclusievere equipment. Maar mijn eigen gitaarwinkel staat er niet, want het gaat om Stichting Gitaar.”

Naast deze jubileumeditie van de Sena Guitar Awards organiseert De Vos in het weekend van 30 juni ook de finale van de Battle of the Schoolbands. “We hebben Studio 47 op het Hilversumse mediapark tot onze beschikking. Zaterdag is de generale repetitie en zondag’s de grote finale met tv-opnamens. In totaal strijden twaalf schoolbands uit het land om de eerste plaats.”

En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, heeft de Hilversumse gitaarbouwer ook een prestigues bouwproject in de pen. “We hebben een World Guitar Center ontwikkeld met een gebouw in de vorm van een gitaar. Het is een soort droom om, in de stijl van de hardrock café’s, gitaarcafés te ontwikkelen met een theater en hotel en winkel erbij. Ik hoop dat we van dat project binnenkort de ontwikkelingsplannen kunnen presenteren.”

Za 5 mei, 11u, Theater De Speeldoos, Rembrandtlaan 35, Baarn, Sena Guitar Awards en Stichting Gitaar feestdag met gitaarbeurs en optredens 10 jaar finalisten. Meer info: www.stichtinggitaar.nl

Gooi en Eemlander 03-05-2007

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE