Skip to content

Ook vroegere platen Harry Sacksioni nu digitaal te beluisteren!

24 november 2020

Goed nieuws! Acht van de vroegere platen van Harry Sacksioni zijn vanaf nu te beluisteren via alle digitale muziekkanalen! Harry’s albums Oorsprong, Helden (live), City! (live), Tijdgeest en Adrenaline waren al een tijd digitaal te beluisteren, en vanaf vandaag staan ook Harry’s vroegere platen op Spotify, Apple Music en andere digitale muziekkanalen! Aangezien veel van deze platen alleen als lp zijn uitgebracht en bovendien niet meer in de winkel te koop zijn, maakt deze digitale uitgave het verkrijgbare oeuvre van Harry ineens een stuk completer. De volgende platen zijn toegevoegd: Harry Sacksioni: Gitaar (1974), Vensters (1976), Om De Hoek (1978), Live In Amsterdam (1980), Het Dubbelleven Van Holle Vijnman (1980), Amice (1985), Optima Forma – live (1987), Intimate Strangers (1990)

Harry’s eerste plaat ‘Harry Sacksioni: Gitaar’ kwam uit in 1974. Het bevat veel composities die nu nog steeds door Harry en vele andere gitaristen worden gespeeld, waaronder Meta Sequioa, Breekbaar, Elixer en Huiswaarts. Zowel in Nederland als in België overtreft de plaat volkomen onverwacht alle verkoopcijfers voor instrumentale platen. Harry schrijft hierover het volgende in zijn anekdotenboek:

En daar zit ik dan. Vier heren met stropdas en ik, op de bovenste verdieping van het Polydorgebouw, een uur lang te luisteren naar wat ik de afgelopen veertien dagen heb opgenomen. De laatste tonen sterven weg en de heren kijken elkaar aan. ‘Erg leuk hoor, erg leuk’, zegt de directeur. Ik voel een zekere dubbelheid in de manier van uitspreken. En dat blijkt, want dan zegt de directeur: ‘Moet je horen, het is wel erg leuk wat je hebt opgenomen, maar we gaan er maar duizend platen van persen. Het is tenslotte maar instrumentale muziek!’ Omdat ik nog een bleu jongetje ben, hoor ik eigenlijk niet helemaal goed wat hij zegt, maar ik hoor wel het getal 1000! En dat vind ik wel wat! Duizend platen!

Augustus 1974 komt hij uit. Vlak daarna gebeurt wat we in al onze vooraf-wijsheid niet hebben kunnen bevroeden: de volgende dag zijn die duizend exemplaren in één keer uitverkocht. Binnen het jaar naderen we al de honderdduizend exemplaren en met een lichtelijk ‘overwinningsgevoel’, herinner ik me opeens de door de werkelijkheid zwaar ingehaalde woorden van de Polydor directeur: ‘Het is tenslotte maar instrumentale muziek…’

Uit: Anekdotenboek: Dat kunnen ze allemáál wel zeggen… (2021)

In 1976 verschijnt Harry’s tweede LP ‘Vensters’. Ook deze plaat krijgt binnen de kortste keren de gouden status. Het openingsnummer is het 21 minuten durende titelnummer ‘Vensters’. Harry bespeelt hierin vier verschillende gitaren (twee akoestische en twee elektrische) en wordt begeleid door een volledig symfonieorkest!

Naast zijn vroegere studioalbums zijn nu ook twee live-albums beschikbaar: ‘Live in Amsterdam’ (registratie van het optreden in Carré met groot symfonieorkest) en ‘Optima Forma – live’ (met onder andere een bijzondere uitvoering van de Paddentrek). En de goede luisteraar zal ook ontdekken dat Harry op één van de platen niet alleen als gitarist te horen is…

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM