Skip to content

While My Guitar Gently Weeps (2012)

4 juli 2013

Ode aan George Harrison

In 2001 overleed de ‘stille’ Beatle George Harrison. Voor gitarist Harry Sacksioni een reden om na ruim 10 jaar met een ode te komen. Hij heeft daarvoor een aantal grote klassiekers uit Harrison’s Beatles-periode bewerkt voor gitaar. Maar ook minder voor de hand liggende nummers als Piggies en If I needed someone heeft hij van een eigenzinnig arrangement weten te voorzien. En omdat hij tijdens al deze bezigheden zo enthousiast raakte over de muziek uit die tijd besloot hij tevens een groot aantal nummers van The Beatles zelf, plus nummers van andere artiesten die zijn muzikale leven hebben beïnvloed in de jaren ’60, ’70 en ’80, er bij te halen.
Zo is deze dubbel cd meer dan een ode aan Harrison geworden. Er is een muzikaal tijdsbeeld ontstaan, dat loopt vanaf het moment dat hij op zijn zevende met zijn oor in de luidspreker van de radio zat tot aan het eind van de jaren tachtig. (Je moet ergens een streep trekken…). Dus buiten The Beatles cd een tweede cd met nummers van The Shadows, Frank Sinatra en Mungo Jerry tot The Lovin’ Spoonfull, Jefferson Airplane en Fleetwood Mac, om er maar een paar te noemen…
Voor deze cd nodigde Harry voor een klein aantal nummers een drietal vrienden uit: mandolinist Marten Scheffer (Girl, Norwegian Wood en In the summertime), percussioniste Janneke van Heeswijk (Blackbird, Norwegian Wood, In the summertime en Julia en contrabassist Jaap Berends (Julia en In the summertime).
Harry over dit project: ‘Het is voor mij als fingerstyle gitarist altijd een grote uitdaging om te proberen zoveel mogelijk partijen die in een bandnummer gespeeld worden, ook op één gitaar te kunnen laten horen. Daarbij streef ik er naar om mijn arrangementen – in samenspel met mijn manier van spelen – een eigen muzikale identiteit te geven, zonder de oorspronkelijke herkenbaarheid van het nummer uit het oog te verliezen.’

CD 1: CD 2:
1. While my guitar gently weeps
2. If I needed someone
3. Blackbird
4. Piggies
5. Something
6. Penny Lane
7. In my life
8. Girl
9. Here comes the sun
10. Norwegian wood
11. Here there everywhere
12. Eleanor rigby
13. Lady Madonna
14. Come together
15. Drive my car
16. Julia
1. Never going back again
2. Nivram
3. Old and wise
4. What a day for a daydream / Blue moon
5. Summer in the city
6. In the summertime
7. Spetter Pieter Pater
8. Cheek to cheek
9. Scarborough Fair
10. Embryonic Journey
11. Killer Queen
12. The Clap
13. Anji/ Wilhelmus
14. Blos

De mensen:

Voor een viertal nummers nodigde Harry op deze cd een aantal gastmuzikanten uit.

Janneke van Heeswijk

Marten Scheffer

Jaap Berends

Wat je noemt een duizendpoot! Een zeer gedreven muzikante. Speelt drums, alle soorten percussie, gitaar, bas, sitar en zingt ook nog eens. (Niet op deze cd…) Voor Harry’s cd speelt ze sitar op Norwegian Wood, cachon op Blackbird, shakers en kleine percussie op In the summertime en tubes op Julia.
www.jannekevanheeswijk.nl
Mandolinespeler Marten Scheffer is natuurlijk een ‘oude bekende’ want hij speelde al in een groot aantal programma’s en op de meeste cd’s van Harry. Ook Marten bespeelt – buiten de mandoline – nog meer instrumenten waaronder viool, contrabas en gitaar. Hoewel hij in het dagelijks leven Professor Dr. in het water kwaliteit management is, kwam hij na Harry’s telefoontje meteen naar de studio om een aantal nummers op mandoline mee te spelen. Hij is te horen op Girl, Norwegian wood en In the summertime.
www.martenscheffermusic.com
Jaap Berends is zowel muzikant als technicus. Met hem nam Harry ook de cd van het drieluik Tijdgeest op, de cd Adrenaline en nu dus ook deze cd. Buiten een zeer goed technicus is Jaap een zeer begaafd gitarist en contrabas speler. Als muzikant is hij op While my guitar gently weeps met de contrabas te horen in het nummer Julia.
www.jaapberends.nl

Klik hier om de CD te bestellen.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD