Skip to content

Winnaars NL-Awards in nieuwe serie RegioDoc

25 februari 2008

De regionale omroepen zenden opnieuw een serie documentaires uit in het kader van RegioDoc, het documentaire festival van de regionale omroepen. Op zondag 16 maart begint de reeks met de documentaire ‘Staphorst in tegenlicht’, winnaar van één van de NL-Awards, volgens de beproefde ‘simultaan-formule’ van RegioDoc.

Een aantal genomineerde of met een NL-Award onderscheiden regionale documentaires is binnenkort te zien in een wekelijkse nieuwe serie bij regionale omroepen. Dit is een vervolg van de geslaagde formule van RegioDoc, dat hiermee zijn derde jaar in gaat. De serie begint zondag 16 maart met de winnaar categorie bijzondere producties: Staphorst in Tegenlicht. Op 23 maart volgt Smeenk en Teeuwen, winnaar in de categorie TV Varia. Gedurende twee maanden worden elke week één lange, of twee korte docu­men­taires uitgezonden tussen 12.00 en 13.00 uur bij deelnemende regionale omroepen.

Staphorst in tegenlicht (RTV Oost) is een documen­taire van Emile van Rouveroy van Nieuwaal, emeritus hoogleraar, en herbergier te Hasselt (O.). De film toont de spanning tussen geloof en praktijk in de streng reli­gi­euze gemeenschap van Staphorst. Om de Staphorster gemeenschap te leren kennen, bezocht Van Rouveroy drieënhalf jaar lang de kerkdiensten van de hersteld-hervormde ge­meente. ‘Staphorst is als een ui waarvan je langzaam de schillen afpelt om tot de kern te komen. Wanneer je eindelijk tot die kern doordringt, wordt duidelijk dat in het dorp een spanningsveld bestaat tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keus van het individu anderzijds’, aldus de documentairemaker. (lengte: 54 min).

Later volgen onder meer de documentaires “Teeuwen en Smeenk: het tragische verhaal van een veelbelovend cabaretduo” (Omroep Brabant), “Harry Saksioni” (Radio en TV Gelderland), portret van gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en “De laatste visser van Spakenburg” (RTV Utrecht), camjo-portret over Spakenburg.

Stichting Roos 14-02-2008

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE